Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΆΓΧΟΣ και ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Τί είναι οι αγχώδεις διαταραχές;
Ο φόβος είναι μια δικλείδα ασφαλείας που μας βοηθά να αναγνωρίσουμε έναν κίνδυνο και να τον αποφύγουμε. Μερικές φορές τα αισθήματα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα, αυξάνοντας για παράδειγμα την προσπάθεια ενός ατόμου. Αλλά όταν κανείς αισθάνεται υπερβολικό φόβο, όταν ο φόβος δεν σταματάει, όταν αισθάνεται επίμονο άγχος ή ανησυχία, τότε πιθανόν να πρόκειται για κάποια αγχώδη διαταραχή. Οι αγχώδεις διαταραχές εκδηλώνονται με ποικίλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Τα ψυχολογικά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν: ένταση, ανησυχία, φόβο, νευρικότητα και ευερεθιστότητα, αδυναμία χαλάρωσης, δυσκολία στη συγκέντρωση, διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:αυξημένη μυική ένταση , τάσεις λιποθυμίας, δύσπνοια, ζαλάδα, ταχυκαρδίες. Μόνο όταν τα συμπτώματα αυτά είναι έντονα και παρατεταμένα και εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου πρέπει να το οδηγήσουν στην αναζήτηση βοήθειας.

Ποιός μπορεί να εμφανίσει αγχώδεις διαταραχές;
Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες. Οι αγχώδεις διαταραχές εμφανίζονται συνήθως στην αρχή της ενήλικης ζωής αλλά μπορεί να προυπάρχουν και από την παιδική ηλικία.

Τί προκαλεί τις αγχώδεις διαταραχές;
Οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συναισθηματικών ή κοινωνικών προβλημάτων και συνήθως έχουν σαν αφετηρία κάποιο γεγονός έντονου στρες ή φόβου. Ανάλογα με την θεωρητική προσέγγιση, άλλοι αποδίδουν το άγχος σε βιολογικούς παράγοντες, άλλοι στις απόψεις που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους, άλλοι στις συναισθηματικές σχέσεις με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας, άλλοι στην κοινωνική πίεση. Η σύγχρονη άποψη λαμβάνει όλες τις παραπάνω θέσεις και θεωρεί το άγχος ως αποτέλεσμα όλων αυτών των αιτιών.

Τί θεραπείες υπάρχουν;
Η ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις αγχώδεις διαταραχές. Ανάλογα με την περίπτωση η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και φαρμακευτικές θεραπείες. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να ελαττώσουν τα επίπεδα άγχους. Το ίδιο το άτομο μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του μαθαίνοντας να χαλαρώνει και να κάνει πράγματα που το ευχαριστούν.

Πού μπορώ να απευθυνθώ;
Σε ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ψυχολόγους.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Αλκοολοισμός-Συνέπειες και Αντιμετώπιση

Για τους περισσότερους από εμάς το ποτό είναι ένα μέσο ευχαρίστησης. Για μερικούς από εμάς μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα. Στην Ελλάδα 25% των ενηλίκων και 13% των εφήβων πίνουν συστηματικά αλκοόλ.
Το αλκοόλ επιδρά στον εγκέφαλο όπως όλα τα ηρεμιστικά και οι ναρκωτικές ουσίες. Το αλκοόλ είναι ηρεμιστικό, προκαλεί εξάρτηση και ευθύνεται για ένα μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω ασθενειών και ατυχημάτων. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα παράνομα ναρκωτικά. Όσο πιο πολύ πίνεις τόσο ο οργανισμός σου το συνηθίζει και γι'αυτό χρειάζεσαι όλο και περισσότερο για να νιώσεις ευφορία. Αυτό το φαινόμενο λέγεται ανοχή και είναι η αρχή του αλκοολισμού.
Ο αλκοολισμός ή αλλιώς η εξάρτηση από αλκοόλ είναι η απώλεια της ελευθερίας του ατόμου απέναντι στο αλκοόλ, η αδυναμία αποχής από αυτό και η υποταγή αξιών, των ενδιαφερόντων, των σχέσεων και των αναγκών του στο αλκοόλ.
Ο τρόπος που πίνει ο καθένας διαφέρει. Οι πότες διακρίνονται σε διάφορους τύπους:
α) τους κοινωνικούς πότες
β) τους επεισοδιακά υπερβολικούς πότες
γ)τους προοδευτικά υπερβολικούς πότες
δ)τους χρόνιους αλκοολικούς. Μερικοί πότες αντέχουν το ποτό περισσότερο από τους άλλους.
Ένας τρόπος για να ελέγχξεις πόσο πίνεις είνα να το μετρήσεις σε μονάδες αλκοόλ. Μια μονάδα είναι 10 γραμμάρια αλκοόλ που αντιστοιχεί σε μια κανονική μεζουρα ποτού ενός μπαρ, σένα μικρό ποτήρι μπύρα ή σ'ένα μικρό ποτήρι κρασί.
Το ασφαλές όριο για έναν άνδρα είναι 21 μονάδες την εβδομάδα, ενώ για μια γυναίκα 14 μονάδες την εβδομάδα. Είναι ασφαλέστερο για έναν άνδρα να πίνει μέχρι 4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και για μια γυναίκα μέχρι 3.
Όταν οι άνδρες πίνουν περισσότερο από 8 μονάδες την ημέρα και οι γυναίκες περισσότερο από 6 αυτό ονομάζεται επεισόδιο υπερβολικής πόσης (binge drinking).
Μπορείς να πιείς πάνω από το ασφαλές όριο μια νύχτα αρκεί να διατηρείσαιμέσα στο ασφαλές όριο της εβδομάδας.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
1) Πίνε αργά
2) Πίνε υγρά και ροφήματα χωρίς αλκοόλ ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
3) Μην πίνεις με άδειο στομάχι
4) Μην πίνεις κάθε μέρα.
5) Κράτησε δυο με τρεις ημέρες την εβδομάδα που δεν θα πίνεις.
6) Σε κοινωνικές συναρθροίσεις δοκίμασε να πίνεις και μη αλκοολούχα ποτά μαζί με τα αλκοολούχα.
7) Συμβουλέψου το γιατρό σου για το αν μπορείς να πίνεις όταν παίρνεις διάφορα φάρμακα για την υγεία σου.
Αν δεν μπορείς να σταματήσεις την υπερκατανάλωση αλκοόλ, ή αν δεν μπορείς να διατηρήσεις το ποσό που πίνεις σε ένα ασφαλές επίπεδο, τότε ζήτησε βοήθεια.Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από: Οικογενειακό γιατρό, Γενικό Ιατρό σε Κέντρο Υγείας, Ψυχίατρο σε κέντρο ψυχικής υγιεινής ή σε Γενικό Νοσοκομείο, Εξειδικευμένα Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, Ομάδες αυτοβοήθειας όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί ή ομάδες συγγενών αλκοολικών, Εθελοντικές ομάδες για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού.
Καλό Καλοκαίρι φίλοι μου και μη ξεχνάτε παν μέτρον άριστον!
Με εκτίμηση,
η υπεύθυνη του κέντρου Ευκράντη,
Ρίζου Κατερίνα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπέυτρια (MA)

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Το κέντρο ‘Ευκράντη’ (εκείνη που οδηγεί στην εκπλήρωση), δραστηριοποιείται στο πεδίο της συναισθηματικής εξέλιξης και της διερεύνησης των ανθρωπίνων σχέσεων. Με σεβασμό στον άνθρωπο, συμβάλλει στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας του σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες: παιδιά (προβλήματα συμπεριφοράς, διαπαιδαγώγηση, μαθησιακές δυσκολίες), εφήβους, ενήλικες, καθώς και σε οικογένειες και ζευγάρια.

Επίσης ενημερώνει σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, αφού η γνώση και η σωστή πληροφόρηση αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.

Υπεύθυνη κέντρου : Ρίζου Κατερίνα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός.